زمان تقریبی مطالعه: 10 دقیقه
 

تحدی با مشرکان (قرآن)





خداوند با مشرکین در چند مورد تحدی کرده است که مشرکین از تحدی به قرآن عاجز مانده اند.


۱ - تحدی خداوند با مشرکان



تحدی خداوند با مشرکان،در آوردن ده سوره همانند سوره‌های قرآن صورت گرفته که در قرآن هم می خوانیم:
‌ام یقولون افتره قل فاتوا بعشر سور مثله مفتریـت وادعوا من استطعتم من دون الله ان کنتم صـدقین.آنها می‌گویند: «او به دروغ این (قرآن) را (به خدا) نسبت داده (و ساختگی است)!» بگو: «اگر راست می‌گویید، شما هم ده سوره ساختگی همانند این قرآن بیاورید؛ و تمام کسانی را که می‌توانید -غیر از خدا- (برای این کار) دعوت کنید!» .از آنجا که این بهانه جوئیها و ایرادتراشیها بخاطر آن بود که آنها اصولا وحى الهى را منکر بودند و مى گفتند این آیات از طرف خدا نیست ، اینها جمله هائى است که (( محمد )) به دروغ بر خدا بسته ، لذا آیه بعد به پاسخ این سخن با صراحت هر چه بیشتر پرداخته ، مى گوید ((آنها میگویند او ( پیامبر ) آنها را به خدا افترا بسته )) (ام یقولون افتراه ).
((به آنها بگو اگر راست مى گوئید که اینها ساخته و پرداخته مغز بشر است شما هم ده سوره همانند این سوره هاى دروغین بیاورید و از هر کس مى توانید - جز خدا - براى این کار دعوت کنید)) (قل فاتوا بعشر سور مفتریات و ادعوا من استطعتم من دون الله ان کنتم صادقین ).

۲ - تحدی قرآن با دعوت از مشرکان



تحدی قرآن با دعوت از مشرکان، به استفاده از کمک خواهی هر فردی غیر خدا، در آوردن ده سوره همانند قرآن بوده است.
‌ام یقولون افتره قل فاتوا بعشر سور مثله مفتریـت وادعوا من استطعتم من دون الله ان کنتم صـدقین.آنها می‌گویند: «او به دروغ این (قرآن) را (به خدا) نسبت داده (و ساختگی است)!» بگو: «اگر راست می‌گویید، شما هم ده سوره ساختگی همانند این قرآن بیاورید؛ و تمام کسانی را که می‌توانید -غیر از خدا- (برای این کار) دعوت کنید!»

۲.۱ - تحدی با آوردن یک سوره


تحدی قرآن با دعوت از مشرکان، به استفاده از کمک خواهی هر فردی غیر خدا در آوردن یک سوره از قرآن هم انجام گرفته است.
وان کنتم فی ریب مما نزلنا علی عبدنا فاتوا بسورة من مثله وادعوا شهداءکم من دون الله ان کنتم صـدقین.و اگر در باره آنچه بر بنده خود (= پیامبر) نازل کرده‌ایم شک و تردید دارید، (دست کم) یک سوره همانند آن بیاورید؛ و گواهان خود را - غیر خدا - برای این کار، فرا خوانید اگر راست می‌گویید! .قرآن همه منکران را دعوت به مبارزه با قرآن و همانند یک سوره مانند آن مى کند تا عجز آنها دلیلى باشد، روشن بر اصالت این وحى آسمانى در رسالت الهى آورنده آن .سپس براى تاءکید بیشتر مى گوید: تنها خودتان به این کار قیام نکنید بلکه ((تمام گواهان خود را جز خدا دعوت کنید (تا شما را در این کار یارى کنند) اگر در ادعاى خود صادقید که این قرآن از طرف خدا نیست )) (و ادعوا شهداءکم من دون الله ان کنتم صادقین ).
‌ام یقولون افتره قل فاتوا بسورة مثله وادعوا من استطعتم من دون الله ان کنتم صـدقین.آیا آنها می‌گویند: «او قرآن را بدروغ به خدا نسبت داده است»؟! بگو: «اگر راست می گویید، یک سوره همانند آن بیاورید؛ و غیر از خدا، هر کس را می‌توانید (به یاری) طلبید!» .معناى آیه این است : به کسانى که مى گویند ((افتریه )) بگو: اگر شما در این ادعایتان صادقید یک سوره به مثل این قرآن که به قول شما افتراء شده بیاورید، حتى اگر نتوانستید خود به تنهائى این کار را انجام دهید، مى توانید از تمامى خلائق تا آنجا که دسترسى دارید کمک بگیرید، چون اگر این قرآن کلامى باشد مفترى ، قهرا کلامى از کلامهاى بشرى خواهد بود و باید بشر بتواند مثل آن را بیاورد.

۳ - ناتوانی مشرکان



مشرکان، از پاسخگویی به تحدی قرآن ناتوان مانده اند که در قرآن هم خداوند می فرماید:
وان کنتم فی ریب مما نزلنا علی عبدنا فاتوا بسورة من مثله وادعوا شهداءکم من دون الله ان کنتم صـدقین• فان لم تفعلوا ولن تفعلوا..و اگر در باره آنچه بر بنده خود (= پیامبر) نازل کرده‌ایم شک و تردید دارید، (دست کم) یک سوره همانند آن بیاورید؛ و گواهان خود را - غیر خدا - برای این کار، فرا خوانید اگر راست می‌گویید! •پس اگر چنین نکنید - که هرگز نخواهید کرد - از آتشی بترسید که هیزم آن، بدنهای مردم ( گنهکار ) و سنگها (= بتها) است، و برای کافران ، آماده شده است! .
‌ام یقولون افتره قل فاتوا بعشر سور مثله مفتریـت وادعوا من استطعتم من دون الله ان کنتم صـدقین• فالم یستجیبوا لکم فاعلموا انمآ انزل بعلم الله....((به آنها بگو اگر راست مى گوئید که اینها ساخته و پرداخته مغز بشر است شما هم ده سوره همانند این سوره هاى دروغین بیاورید و از هر کس مى توانید - جز خدا - براى این کار دعوت کنید)) (قل فاتوا بعشر سور مفتریات و ادعوا من استطعتم من دون الله ان کنتم صادقین ).
((اما اگر آنها دعوت شما مسلمانان را اجابت نکردند و حاضر نشدند لا اقل ده سوره همانند این سورهها بیاورند بدانید که این ضعف و ناتوانى نشانه آن است که این آیات از علم الهى سرچشمه گرفته )) و الا اگر ساخته فکر بشر بود، آنها هم بشرند (فان لم یستجیبوا لکم فاعلموا انما انزل بعلم الله ).
فلما جاءهم الحق من عندنا قالوا لولا اوتی مثل ما اوتی موسی اولم یکفروا بما اوتی موسی من قبل قالوا سحران تظـهرا وقالوا انا بکل کـفرون• قل فاتوا بکتـب من عند الله هو اهدی منهما اتبعه ان کنتم صـدقین• فان لم یستجیبوا لک فاعلم انما یتبعون اهواءهم ومن اضل ممن اتبع هوه بغیر هدی من الله ان الله لایهدی القوم الظـلمین.ولی هنگامی که حقّ از نزد ما برای آنها آمد گفتند: «چرا مثل همان چیزی که به موسی داده شد به این پیامبر داده نشده است؟!» مگر بهانه‌جویانی همانند آنان، معجزاتی را که در گذشته به موسی داده شد، انکار نکردند و گفتند: «این دو نفر (= موسی و هارون‌ ) دو ساحرند که دست به دست هم داده‌اند (تا ما را گمراه کنند) و ما به هر دو کافریم»؟! •بگو: «اگر راست می‌گویید (که تورات و قرآن از سوی خدا نیست)، کتابی هدایت‌بخش‌تر از این دو از نزد خدا بیاورید، تا من از آن پیروی کنم!» •اگر این پیشنهاد تو را نپذیرند، بدان که آنان تنها از هوسهای خود پیروی می‌کنند! و آیا گمراهتر از آن کس که پیروی هوای نفس خویش کرده و هیچ هدایت الهی را نپذیرفته، کسی پیدا می‌شود؟! مسلّماً خداوند قوم ستمگر را هدایت نمی‌کند!

۴ - زمینه تحدی خداوند




۴.۱ - ساختگی بودن قرآن در اندیشه مشرکان


زمینه تحدی خداوند با آنان ساختگی بودن قرآن، در اندیشه مشرکان ذکر شده است.
‌ام یقولون افتره قل فاتوا بسورة مثله وادعوا من استطعتم من دون الله ان کنتم صـدقین.آیا آنها می‌گویند: «او قرآن را بدروغ به خدا نسبت داده است»؟! بگو: «اگر راست می گویید، یک سوره همانند آن بیاورید؛ و غیر از خدا، هر کس را می‌توانید (به یاری) طلبید!»
‌ام یقولون افتره قل فاتوا بعشر سور مثله مفتریـت وادعوا من استطعتم من دون الله ان کنتم صـدقین.آنها می‌گویند: «او به دروغ این (قرآن) را (به خدا) نسبت داده (و ساختگی است)!» بگو: «اگر راست می‌گویید، شما هم ده سوره ساختگی همانند این قرآن بیاورید؛ و تمام کسانی را که می‌توانید -غیر از خدا- (برای این کار) دعوت کنید!» .از آنجا که این بهانه جوئیها و ایرادتراشیها بخاطر آن بود که آنها اصولا وحی الهى را منکر بودند و مى گفتند این آیات از طرف خدا نیست ، اینها جمله هائى است که ((محمد)) به دروغ بر خدا بسته ، لذا آیه بعد به پاسخ این سخن با صراحت هر چه بیشتر پرداخته ، مى گوید ((آنها میگویند او (پیامبر) آنها را به خدا افترا بسته )) (ام یقولون افتراه ).
فلما جاءهم الحق من عندنا قالوا لولا اوتی مثل ما اوتی موسی اولم یکفروا بما اوتی موسی من قبل قالوا سحران تظـهرا وقالوا انا بکل کـفرون• قل فاتوا بکتـب من عند الله هو اهدی منهما اتبعه ان کنتم صـدقین. ولی هنگامی که حقّ از نزد ما برای آنها آمد گفتند: «چرا مثل همان چیزی که به موسی داده شد به این پیامبر داده نشده است؟!» مگر بهانه‌جویانی همانند آنان، معجزاتی را که در گذشته به موسی داده شد، انکار نکردند و گفتند: «این دو نفر (= موسی و هارون‌) دو ساحرند که دست به دست هم داده‌اند (تا ما را گمراه کنند) و ما به هر دو کافریم»؟! •بگو: «اگر راست می‌گویید (که تورات و قرآن از سوی خدا نیست)، کتابی هدایت‌بخش‌تر از این دو از نزد خدا بیاورید، تا من از آن پیروی کنم!»
‌ام یقولون تقوله بل لایؤمنون• فلیاتوا بحدیث مثله ان کانوا صـدقین.یا می‌گویند: «قرآن را به خدا افترا بسته»، ولی آنان ایمان ندارند. •اگر راست می‌گویند سخنی همانند آن بیاورند! .یعنى ، نه ، عقل ایشان چنین دستورى نمى دهد، بلکه داعى آنان درسخنان این است که ایشان مردمى طاغى هستند.
أَمْ یَقُولُونَ تَقَوَّلَهُ بَل لا یُؤْمِنُونَ.در مجمع البیان مى گوید: کلمه ((تقول )) به معناى این است که آدمى بخواهد چیزى را به زحمت بگوید، و تنها در مورد دروغگویى استعمال مى شود، چون دروغگو مى خواهد به زحمت ، باطل را به صورت حق جلوه دهد، و به این منظور خود را به زحمت مى اندازد.
و معناى آیه این است که بلکه مى گویند: قرآن ،ساخته و پرداخته خود او است ، که به دروغ به خدا نسبت مى دهد.

۴.۲ - شک و تردید مشرکان در وحیانی بودن قرآن


شک و تردید مشرکان در حقانیت و وحیانی بودن قرآن از دیگر زمینه های تحدی با آنان ذکر شده است.
وان کنتم فی ریب مما نزلنا علی عبدنا فاتوا بسورة من مثله وادعوا شهداءکم من دون الله ان کنتم صـدقین.و اگر در باره آنچه بر بنده خود (= پیامبر) نازل کرده‌ایم شک و تردید دارید، (دست کم) یک سوره همانند آن بیاورید؛ و گواهان خود را - غیر خدا - برای این کار، فرا خوانید اگر راست می‌گویید!

۵ - پانویس


 
۱. هود/سوره۱۱، آیه۱۳.    
۲. تفسیر نمونه،آقای مکارم، ج۹، ص۳۸.    
۳. هود/سوره۱۱، آیه۱۳.    
۴. بقره/سوره۲، آیه۲۳.    
۵. تفسیر نمونه،آقای مکارم، ج۱، ص۱۲۶.    
۶. یونس/سوره۱۰، آیه۳۸.    
۷. ترجمه تفسیر المیزان،علامه طباطبائی، ج۱۰، ص۹۲.    
۸. بقره/سوره۲، آیه۲۳.    
۹. بقره/سوره۲، آیه۲۴.    
۱۰. هود/سوره۱۱، آیه۱۳.    
۱۱. هود/سوره۱۱، آیه۱۴.    
۱۲. تفسیر نمونه،آقای مکارم، ج۹، ص۳۸.    
۱۳. قصص/سوره۲۸، آیه۴۸ - ۵۰.    
۱۴. یونس/سوره۱۰، آیه۳۸.    
۱۵. هود/سوره۱۱، آیه۱۳.    
۱۶. تفسیر نمونه،آقای مکارم، ج۹، ص۳۸.    
۱۷. قصص/سوره۲۸، آیه۴۸.    
۱۸. قصص/سوره۲۸، آیه۴۹.    
۱۹. طور/سوره۵۲، آیه۳۳.    
۲۰. طور/سوره۵۲، آیه۳۴.    
۲۱. ترجمه تفسیر المیزان،علامه طباطبائی، ج۱۹، ص۲۸.    
۲۲. بقره/سوره۲، آیه۲۳.    


۶ - منبع


فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «تحدی با کافران»    



رده‌های این صفحه : تحدی | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.